Пореден парламентарен скандал между управляващи и опозиция предизвика изненадваща промяна направена

...
Пореден парламентарен скандал между управляващи и опозиция предизвика изненадваща промяна направена
Коментари Харесай

Скандал в парламента: Депутат под карантина ли осигури кворум за Бюджет 2021? |

Пореден парламентарен скандал между ръководещи и съпротива провокира изненадваща смяна направена в последния миг в днешната стратегия на  парламента. На председателски съвет тази заран е решено в дневния ред да влязат бюджетните закони на първо четене - на ДОО, на НЗОК и за държавния бюджет.

От Българска социалистическа партия реагираха остро на обстановката в пленарна зала, защото близо час депутатите не успяваха да съберат нужния кворум.

При втори опит, таблото за регистрация регистрира 121 народни представители, а Иван Ченчев от левицата разгласи, че е видял с очите си по какъв начин народен представител от ръководещото болшинство, който публично би следвало да е под карантина, е влезнал в залата, с цел да се записва.

„ Не единствено че управлявате с напазарувана група, а започнахте и заболели хора да вкарвате “, сподели той.

Друг ляв народен представител Филип Попов изиска изключителните точки за бюджета да отпаднат с претекста, че „ нашият устав планува, че отчетът по съответния законопроект за първо четене следва да бъде импортиран в пленарна зала не по-рано от 24 часа от гледането му на комисия “.

„ Този период не е изминал. Моля да се съблюдава правилникът и тази точка да отпадне “, настоя той.

Съпартиецът на Филип Попов Георги Свиленски също упрекна ръководещите, че нарушават правилника и работят по заповед.

„ Не може да се гледа нещо в зала, преди народните представители да имат отчетите 24 часа по-рано. Разбирам, че би трябвало господин Борисов да изкара още някой и различен месец във властта. Мисля, че понеделник, вторник, сряда, четвъртък, има задоволително време да се срещнат народните представители, с цел да гласоподават както би трябвало - по съвест, а не както би трябвало - по заповед “, сподели той.

Предложението на Българска социалистическа партия обаче не беше признато. Поименна инспекция, поискана от ГЕБ, откри 130 депутати в залата. Бюджетните закони останаха в дневния ред.

Депутатите одобриха да отпадне парламентарния надзор, в който трябваше да вземат участие вицепремиерите Марияна Николова и Екатерина Захариева и четирима министри.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР